Ericsson NT: Neto dobit 25,2 milijuna kuna, bruto marža skoro prepolovljena

Bez autora
Oct 27 2011

Ericsson Nikola Tesla je u prvih devet mjeseci ostvario neto dobit od 25,2 milijuna kuna, dok je u prvih devet mjeseci 2010. godine zabilježen gubitak od 22,7 milijuna kuna. Operativna dobit iznosi 2,9 milijuna kuna dok je u prvih devet mjeseci 2010.iznosila -41,1 milijuna kuna, uključujući otpis potraživanja na kazahstanskom tržištu. Isključujući navedeni otpis potraživanja operativna dobit tekuće godine niža je od prošlogodišnje kao posljedica smanjenja bruto marže i otpisa 23,7 milijuna kuna poreza po odbitku („withholding tax“). U odnosu na isto razdoblje prethodne godine knjižene narudžbe su smanjene za 24% te iznose 792,4 milijuna kuna, dok su prihodi od prodaje smanjeni za 1% te iznose 838,1 milijun kuna. Na području mrežne infrastrukture uključujući i usluge izgradnje mreža ostvareno je 442 milijuna kuna (52,7% ukupnih prihoda od prodaje), na području profesionalnih usluga 369,3 milijuna kuna (44,1% ukupnih prihoda od prodaje), a na području multimedijskih rješenja 26,9 milijuna kuna (3,2% ukupnih prihoda od prodaje).

Ericsson NT: Neto dobit 25,2 milijuna kuna, bruto marža skoro prepolovljenaEricsson Nikola Tesla je u prvih devet mjeseci ostvario neto dobit od 25,2 milijuna kuna, dok je u prvih devet mjeseci 2010. godine zabilježen gubitak od 22,7 milijuna kuna.

Operativna dobit iznosi 2,9 milijuna kuna dok je u prvih devet mjeseci 2010.iznosila -41,1 milijuna kuna, uključujući otpis potraživanja na kazahstanskom tržištu. Isključujući navedeni otpis potraživanja operativna dobit tekuće godine niža je od prošlogodišnje kao posljedica smanjenja bruto marže i otpisa 23,7 milijuna kuna poreza po odbitku („withholding tax“).

U odnosu na isto razdoblje prethodne godine knjižene narudžbe su smanjene za 24% te iznose 792,4 milijuna kuna, dok su prihodi od prodaje smanjeni za 1% te iznose 838,1 milijun kuna. Na području mrežne infrastrukture uključujući i usluge izgradnje mreža ostvareno je 442 milijuna kuna (52,7% ukupnih prihoda od prodaje), na području profesionalnih usluga 369,3 milijuna kuna (44,1% ukupnih prihoda od prodaje), a na području multimedijskih rješenja 26,9 milijuna kuna (3,2% ukupnih prihoda od prodaje).

U ukupnim prihodima od prodaje udio domaćeg tržišta čini 25%, izvoz u ostale zemlje sudjeluje s 36%, dok izvoz na Ericssonovo tržište sudjeluje s 39%.

Bruto marža iznosi 10,3% (prvih devet mjeseci 2010. marža iznosi 18,4%). Značajno smanjenje bruto marže u odnosu na isto razdoblje prošle godine posljedica je kontinuiranog pritiska na cijene na svim tržištima te investiranja u izvozna tržišta s ciljem osiguranja novih poslova i jačanja tržišnog udjela. Na bruto maržu utjecao je asortiman prodanih proizvoda i usluga, niže marže na određenim ICT projektima unutar poslovnog segmenta industrije i društva te daljnje investicije u razvojne projekte, navodi ENT u priopćenju..

Nakon isplate dividende za 2010. godinu u iznosu od 251,3 milijuna kuna, krajem tromjesečja ukupna novčana sredstva uključujući i kratkoročnu financijsku imovinu iznose 556,3 milijuna kuna. Kompanija ima snažnu bilancu s ukupnom imovinom od 1.123,4 milijunakuna te odnos vlastitog kapitala i ukupne imovine od 75,4%.

„Rezultati poslovanja Ericssona Nikole Tesle u prvih devet mjeseci ove godine ukazuju na smanjenje knjiženih narudžbi te neznatan pad prihoda od prodaje u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Smanjenje knjiženih narudžbi od 24% prvenstveno je posljedica značajnog pritiska na cijene proizvoda i usluga te manjeg investiranja operatora i državnih institucija u telekomunikacijsku opremu, usluge i ICT rješenja na domaćem i izvoznim tržištima, dok su knjižene narudžbe na Ericssonovom tržištu više od prošlogodišnjih. Kretanje ukupnih prihoda od prodaje u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje rezultat je porasta prihoda na tržištima regije od 83,7% i porasta prihoda na Ericssonovu tržištu od 5%, čime je kompenziran pad prihoda na domaćem tržištu i tržištima Zajednice Neovisnih Država.“, komentirala je rezultat gordana kovačević, predsjednica Uprave Ericsson Nikole Tesle.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik